Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

Gyűjtögető életmód= egészséges bélflóra

2023. július 28. - GyémántPéter

Folytatjuk az előző blogunkban elkezdett témát. Ha esetleg ezt nem olvastad, itt megteheted.

Az ősembernek a gyűjtögetés volt a meghatározó élelemszerző tevékenysége, mivel biztosabbnak számított, mint a vadászat. Összegyűjtöttek mindent, ami ehetőnek tűnt: terméseket, bogyókat, magokat, gyökereket, leveleket, gombákat, rovarokat.

spices-g7a8796843_1280.jpg

A gyűjtögető életmódból határozottan sok pozitívum származott. Magasfokú intelligenciát igényelt, mivel ismerniük kellett a környező világot, az évszakokat, az időjárást, az ehető növényeket, és hogy mit tegyenek a különféle veszélyhelyezetek esetén.

A gyűjtögetés ma is változatosabb étrendet eredményez.

És ez a változatos étkezés nem csak nekünk okoz örömöt, hanem a bélflóránknak is, mivel ott nagyon sokféle, különböző igényekkel bíró élőlény él. Pontosabban élne, ha lenne mit ennie.

De a modern nyugati stílusú táplálkozás mellett szinte életképtelenek. Manapság a 25 ezer ismert ehető növény közül csupán néhány tucatot fogyasztunk rendszeresen.

Az ősemberek még elismerésre méltó mikrobiommal rendelkeztek, éppen azért, mert sokkal több olyan élelmet fogyasztottak, amely nekünk sosem kerül már az asztalunkra.

Éppen ezért próbáljunk meg minél változatosabb-természetes állapotú, nem feldolgozott-élelmiszert fogyasztani.

Még olyan növények is szóba jöhetnek, amelyek ott élnek a környezetedben, és amelyekre eddig nem is gondoltál:

csalán, gyermekláncfű, tyúkhúr, pásztortáska, madársóska, lándzsás útifű.

Ezeken kívül még számtalan ehető növényt fogyaszthatsz. A legjobb, ha utána nézel ezeknek az interneten.

A családommal az idén ezekkel a növényekkel ismerkedtünk meg közelebbről, és kerültek nyersen az asztalunkra, saláta és smoothie formájában: sarkantyúvirág (levél és virág), rukkola, mángold, mizuna, koriander, kakukkfű, spenót, bazsalikom.

Arra azért feltétlenül figyelni kell, hogy semmit se fogyasszunk el, ami forgalmas út mellett növekedett, mert valószínűleg szennyezett.

Továbbá ne gyűjtögessünk olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel permetezhetnek. És csak olyan növényt, gombát vigyünk a konyhánkba, amelyet minden kétséget kizáróan be tudtunk azonosítani, és biztosak vagyunk benne, hogy ehető.

A másik megoldás-és én is így jártam el-ha saját magunk termelünk ilyen, nem szokványosan ehető növényeket, kertben, balkonládában.

A bélbaktériumaid hálásak lesznek érte :)

Ha hozzád hasonló, hosszú és egészséges életre vágyó csapathoz szeretnél tartozni, a Hosszúélet Klubnál nem találsz jobb helyet!

A Hosszúélet Klubba itt tudsz belépni.

A hosszú és egészséges életről szól írásokat szeretnél olvasni, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

A Facebook oldalunkat itt tudod követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr7118173470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása