Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

Baktériumok vs. vírusok, és a hosszú élet

2023. július 21. - GyémántPéter

Dán kutatók 176, száz évnél idősebb japánt vizsgálva megállapították, hogy a hosszú élet titkának kulcsa a belekben élő baktériumok támadására szakosodott vírusok védő hatása lehet.

Sok mozgás, jó táplálkozás, elegendő alvás, kiváló stresszkezelés dohányzás nélkül. Ezek a hosszú élet titkai, de annak ellenére, hogy közismertek, az emberek többsége mégsem él százéves koráig. Valahol tehát mégis lapul még egy titok.

Nézzük, hogy mire jutottak a dán kutatók!

A beleink több milliárd vírus él, amelyek a baktériumokban és baktériumokból élnek,

ibs-gc226c667d_1280.jpg

Mivel több száz féle baktérium él a beleinkben, nagyon sokféle vírus is található itt.

Baktériumokból és vírusokból álló jelentős biológiai sokszínűséget találtak a száz évnél idősebbeknél. A mikrobák sokszínűsége általában egészséges bélflórát jelent.

A kutatók úgy vélik, hogy az egészséges bélflóra védettséget nyújt az idősödés okozta betegségek ellen.

A kutatók nemcsak felismerték a sokszínűséget, hanem fel is térképezték azt, és összevetették a 18–60 évesek bélflórájával. A százévesek beleiben nagyobb sokszínűséget találtak, és látható volt, hogy a vírusok és baktériumok között egyfajta egyensúly alakult ki.

Megállapították, hogy a baktériumokat megtámadó vírusok megerősíthetik a baktériumokat. A japán százévesekben talált vírusok olyan extra génekkel rendelkeztek, amelyek erősítik a baktériumokat. Olyan specifikus molekulák termelődtek általuk, amelyek stabilizálták a bélflórát, és gátolták a gyulladást

A kutatók szerint a bélben élő organizmusok összetétele kívülről könnyen megváltoztatható, elsősorban olyan élelmiszerekkel, amelyek a bélrendszerbe jutva táplálékul szolgálnak ezeknek az organizmusoknak.

Ha pedig sokféle, ilyen, a bélben élő organizmusoknak táplálékul szolgáló élelmet fogyasztunk, akkor ennek megfelelően, változatos ökoszisztémát hozhatunk létre a beleinkben.

Ezzel pedig meghosszabbíthatjuk az életünket.

Tanulság: minél változatosabban étkezzünk, annál sokrétűbb és egészségesebb lesz a bélflóránk, és ezzel együtt mi is.

A következő blogbejegyzésünkben folytatjuk a témát: gyakorlati tanácsokat adunk, mivel tudjuk egészségesebbé enni magunkat.

Ha hozzád hasonló, hosszú és egészséges életre vágyó csapathoz szeretnél tartozni, a Hosszúélet Klubnál nem találsz jobb helyet!

A Hosszúélet Klubba itt tudsz belépni.

A hosszú és egészséges életről szól írásokat szeretnél olvasni, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

A Facebook oldalunkat itt tudod követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr4118173462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása