Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

A hosszabb élet titkát ígérik az éjszakák?

2023. április 14. - GyémántPéter

A férfiak életét akár öt, a nők életét akár két és fél évvel hosszabbíthatja meg, ha egészséges alvási szokásokat követnek.

woman-gdef5ff6b8_1920.jpg

Fontos, hogy éjszaka kipihenjük magunkat. Ezt mindenki tudja, érzi, mert nem mindegy, hogy reggel kipihenten, vagy álmosan kelünk ki az ágyból.

Az egészségünk szempontjából nagy jelentőséggel bír az alvásunk minősége. De, miért fontos ez? Mi történik a szervezetünkkel éjszaka, alvás közben?

A dolog elég bonyolult, de mi most leegyszerűsítjük, ebből pedig kiviláglik a lényeg. Nappal, az aktív óráinkban, a szervezetünk az optimális működéssel van elfoglalva. A szervezetünkben, másodpercenként lejátszódó sok millió biokémiai folyamatba bizony sok-sok hiba csúszik. Ezeket a szervezetünk éjszaka -amikor nyugalomba vagyunk, vagyis alszunk- javítja ki. Ez a „szerviz”.

Ha ez elmarad, rövidebb lesz, vagy nem megfelelő minőségű az alvásunk, akkor ezen hibák kijavítása elmarad. Ha mindez egyszer-kétszer marad el, nem gond: a szervezetünk van annyira rugalmas, hogy akkor ezeket a megmaradt hibákat majd a következő éjszaka javítja ki. A probléma akkor van, ha a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás rendszeresen elmarad. Ez már az egészségünk rovására megy.

Rendszeresen, legalább 7-8 óra pihenés kell ahhoz, hogy az alvás előnyei megmutatkozhassanak.

Fontos, hogy minden este nagyjából ugyanabban az időpontban kell lefeküdni, sötétebb, hűvösebb és csendesebb körülmények közt. Az esti alkoholfogyasztás érdemes elhagyni, és lefekvés előtt egy órával a mobiltelefont vagy a laptopot is le kell kapcsolni. A jóga, meditáció vagy egy meleg fürdő segíthet relaxáltabb állapotba jutni.

Hidd el érdemes, mert jó alvás nélkül nincsen hosszú és egészséges élet. Mi pedig, mindannyian azt szeretnénk!

Az alvás témája olyan fontos, és az egészségünk szempontjából annyira elhanyagolt terület, hogy a következő blogban folytatjuk a témát.

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt.

Várunk a Facebook csoportunkba is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr5418102168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása