Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

A vesédbe látok!?

2023. január 13. - GyémántPéter

Mit is jelent ez a magyar szólás? Azt, hogy mindent tudok rólad� Induljunk el ezen az úton, és nézzük meg, hogy mit is tudunk a vesénkről.

a-book-g1a4543752_1920.jpg

A vesénk -kettő is van belőle-egy csodálatos szűrőberendezés. Bár olyan kicsi, hogy kényelmesen elfér a tenyerünkben, mindkét vesénk több millió önálló szűrőegységet tartalmaz. A két vesénk naponta 142 liter vért dolgoz fel ahhoz, hogy napi 10-20 dl vizeletet kiürítsünk.  Ez a folyadék cca. 50 féle vegyületet tartalmaz oldott állapotban. A vese eldönti, hogy ezekből a vegyületekből melyekre van szükségünk. Ezeket újra felszívja, a többit pedig kiszűri.

A két bab formájú kicsi szerv a hátnál, a rekeszizom alatt helyezkedik el. Hossza 10-12 cm, szélessége 7 cm, vastagsága 4 cm.

A vesék csúcsán, mintha sapkák lennének, helyezkednek el a mellékvesék.

Tehát, a vesék fáradhatatlanul működő szűrő rendszerek. A „fáradhatatlan” szó után kérdőjelet is tehettem volna. Mert bizony, egy idő után, a különböző civilizációs ártalmak miatt, a veséink is elkezdenek hibázni: nem mindig szűrik ki azt vérből, amit ki kellene szűrniük.

Az egészséges vese szorgalmasan dolgozik azon, hogy visszatartsa a fehérjét, és egyéb létfontosságú tápanyagokat, és kiszűrje a toxikus anyagokat a véráramból a vizelet segítségével.

Az étkezés vese-károsító hatása

Kutatások alapján 3 étkezési összetevővel tudták összekapcsolni a veseműködés hanyatlását:

  • állati fehérjék
  • állati zsírok
  • koleszterin

A vesénk egészségének megóvásának nagy a jelentősége. A krónikus vesebetegség azok között a betegségek között szerepel, amelyeknek a legnagyobb mértékben nőtt az előfordulása az elmúlt évtizedekben. A krónikus vesebetegség miatti halálok száma pedig megduplázódott.

Nem beszéltünk még a vesekövekről, ez is egy komoly kockázati tényező a vesénk egészsége szempontjából. Ez egy másik blogbejegyzésünknek lesz a témája.

De, az eddigiek alapján levonhatjuk a következtetést: a vesénk megóvásának legjobb módja, ha a következő táplálékokból kevesebbet fogyasztunk:

  • Állati eredetű fehérjék
  • Állati eredetű zsírok

Ezen természetes forrásból származó táplálékok fogyasztását növeljük:

  • zöldségek
  • gyümölcsök

Milyen érdekes, hogy minden, egészséggel foglalkozó írásunk ugyanarra a következtetésre fut ki!?

További egészséggel kapcsolatos információkat kaphatsz, ha feliratkozol a hírlevelünkre:

Kattints

Nagy segítség lehet számodra is az egészséghez vezető úton, ha tagja leszel egy támogató közösségnek. Várunk a facebook csoportunkba:

Kattints

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr518025374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása