Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

Az agy a testünk irányító központja

2022. május 25. - GyémántPéter

Az agy a testünk irányító központja. Egy igazi szuperszámítógép. Az agyunk teljesítménye nagyobb, mint a Földön rendelkezésre álló összes számítógép összeadott teljesítménye.

artificial-intelligence-g07fb42f71_1920.jpg

Egy szokásos szófordulattal folytatom: van egy jó és egy rossz hírem. Melyiket mondjam előbb?

Kezdjük a jó hírrel! Egyre tovább élünk. Hála az orvostudomány fejlődésének. Ez tényleg egy szuper hír!

Akkor nézzük a rossz hírt: a magas kort megérők felénél alakul ki demencia vagy kognitív diszfunkció (az értelmi működés zavara).

Amint azt a fentiekből láthatjuk, a korosodó test megkapja a megfelelő kezeléseket, azonban a korosodó agy problémáival kevésbé törődünk.

Pedig azok a dolgok, amik jót tesznek a testnek, jók az agynak is.

Az agy egészségének romlását nem lehet olyan könnyen észrevenni, mint a test más részeinek hanyatlását. Az életkor előrehaladtával észrevesszük, ha felszedtünk pár kilót, vagy ha az ízületünk jobban sajog, mint tavaly. Azonban azt nem olyan könnyen vesszük észre, ha gondolkodásunk lelassul, vagy figyelmünk már nem olyan éles, mint régen, vagy azt, hogy kedélyállapotunk megváltozott, és egyre jobban szorongunk.

Sajnos, az agyunkba nem látunk bele, és ezért nem látjuk rajta az öregedés jeleit. Ezzel szemben, a tükörbe nézve ősz hajszálaink vagy ráncaink elárulják az idő múlását.

Az agy olyan hatalmas biológiai tartalékkal rendelkezik, hogy képes a testet folyamatosan működtetni, kijavítani a keletkezett hibákat. Így látszólag minden rendben van a szervezetünkben. Ez egy hamis biztonságérzetet ad, és nagyon megnehezíti annak felismerését, hogy mentális kapacitásunk csökken, egészen addig, amíg jelentős változás nem következik be. Ám sajnos, amikor a probléma a felszínre kerül, akkor az agy degeneratív folyamata valójában már régen elkezdődött.

Újabb jó hírem van viszont (ez ma már a második): testünk nagy részéhez hasonlóan az agyunk is meggyógyulhat.

Persze a legjobb megelőzni a bajt! Az agyunk egészsége szempontjából is a legfontosabb a prevenció (megelőzés).

Hogyan előzhetjük meg az agyunk hanyatlását? Ez jó kérdés, de a fontossága miatt egy külön bejegyzést igényel. Ha arra gondolsz megoldásképpen, hogy dolgoztatni kell az agyunkat, nem állsz távol a megoldástól. Viszont ez a megoldásnak csak egy része. Ráadásul a kisebbik rész! A hosszú élet mit sem ér, ha nem működik megfelelően az agyunk. Holnap folytatjuk az agyunk karbantartásával.

Remélem, hogy velünk tartasz!

Várlak a következő bejegyzésre is. A következő blog-bejegyzés témája: Agyunk karbantartása

.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr7817839987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása