Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

Az emberi test 7 évente újul meg?

2022. szeptember 16. - GyémántPéter

A kérdésre adott válasz ennél sokkal bonyolultabb. Ami viszont igaz, az a szervezetünket alkotó sejtek állandó megújulása. Csak éppen nem 7 évente�

cells-g0c049ae18_1920.jpg

Korábban beszéltünk már rólamennyire fontos, hogy a szervezetünkben lejátszódó folyamatok egyensúlyban legyenek. A szervezetünkön belüli egyensúly egyben egészséget is jelent. Tehát

szervezetünkön belüli egyensúly = egészség

Amiről most beszélünk, az egy csodálatos alkalmazkodási képessége a szervezetünknek. A szervezetünket a sejtjeink építik fel. Ezek a sejtek azonban soha nem tökéletesek. Kisebb-nagyobb hibája minden sejtünknek van. És itt jön képbe a szervezetünk megújuló képessége. Mégpedig, hogy a szervezetünkön belüli dinamikus egyensúly egyik megmutatkozása, hogy az egyes sejtjeink folyamatosan elpusztulnak, de képződnek helyettük újabbak. Ez a sejtpusztulás/új sejtek képződése a különböző szerveink sejtjeit figyelembe véve, különböző időközönként történik meg.

Nézzük, hogyan újulnak meg az egyes szervek sejtjei!

  • A vörös vérsejtek 4 havonta pusztulnak/újak képződnek. Ezek regenerálódási folyamata nagyon fontos a szervezet oxigénnel való ellátása érdekében.
  • A tüdő sejtjei 2-3 hetente újulnak meg.A tüdőben többféle sejt található, és ezek mindegyike más és más időközönként újul meg.
  • A bőrünk sejtjei 2-4 hetente újulnak meg.Természetesen a kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, a bőr pedig veszít feszességéből, mivel egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetben.
  • A haj a nők esetében 6, míg a férfiak esetében 3 évente képes a megújulásra.
  • Csontjaink állandó jelleggel regenerálódnak, és a teljes folyamat 10 évig is eltarthat.Akár a bőr esetében, a kor előre haladtával ez a folyamat is lelassul.
  • A bélsejtek regenerálódási ideje 2-3 nap.Ez azért történik ilyen gyakorisággal, mivel a bélsejtek folyamatosan ki vannak téve a gyomorsav maró hatásának.
  • Körmeink regenerálódási ideje 3-6 hónap.A köröm nagyon gazdag keratinban. A kezeinken található körmök 3-4 mm-t nőnek egy hónap alatt, míg a lábujjakon a köröm kétszer olyan gyorsan nő.

Ebből is láthatjuk, hogy a sejtjeinkre is igaz a mondás: Semmi sem állandó, csak a változás maga.

Határozd el, hogy Te is „megújulsz”, olyan formában, hogy új, jól hasznosítható és érdekes információkat szerzel a hosszú és egészséges élet témakörében. Iratkozz fel a hírlevelünkre, és ezzel az információk általi megújulás számodra biztosítva lesz, hírlevél feliratkozás:

.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr4117932969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása