Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

Itt van az ősz, itt van újra…

2022. szeptember 09. - GyémántPéter

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.

river-g6bcbfdcd8_1280.jpg

Nem folytatom tovább (pedig lenne hozzá kedvem). Ez az a Petőfi vers, amit minden magyar ismer -és megkockáztatom- minden magyar szeret. Pedig, ez a vers az őszről szól, ami minden évben, menetrendszerűen megérkezik, de attól még nem szeretjük.

És valóban, a nyárnak idén is -figyelembe véve az időjárást- szeptember 1-én lett vége. Ami, amúgy is egy „gyászos nap”, hiszen becsöngetnek, és kezdődik az iskola. De ez egy másik történet… Térjünk vissza az őszhöz, és persze blogunk témájához, az egészséghez.

Mi vár ránk, ahogy egyre inkább belemegyünk az őszbe?

Kevés napfény (ebből nyáron talán kicsit sok is volt), köd, szemerkélő eső, és a megfázások első hulláma. Ennek egyenes következménye a hangulati mélypont, valamint az immunrendszerünk nem megfelelő működése.

Egy 70 kilós emberben mintegy 2 kilónyi a védekező sejtek össztömege. Ezek megóvnak minket a kórokozóktól, és elpusztítják a szervezetünkben képződő beteg sejteket.

A védekező sejtekből naponta 25 dkg-nyi elpusztul. Ennyit kell naponta újratermelni ahhoz, hogy a szervezetünk egészséges maradjon, és az immunrendszer megfelelően tegye a dolgát.

Ahhoz, hogy az ősz ne a betegségekről szóljon számunkra, az immunrendszerünk megfelelő működését nekünk is segítenünk kell.

  1. Megfelelő táplálkozással: együnk minél több citrusfélét, szőlőt, diót, almát, káposztát, foghagymát, gyömbért, mézet, sárgarépát, paradicsomot, tormát, mustárt, chilit, paprikát, spenótot, bogyós gyümölcsöket.

Mindezeket érdemes kipótolni természetes alapanyagú étrendkiegészítőkkel is. A két legfontosabb vitamin ősszel a „C” és a „D” vitamin.

Kerülendők, amelyek gyengítik az immunrendszert: alkohol (a forralt bor is!), kávé, édességek

  1. Megfelelő testmozgással: tartózkodjunk minél többet a szabadban, fussunk, sétáljuk, kiránduljunk
  2. Lazítással: a harmonikus, kiegyensúlyozott lelkiállapot nagymértékben segíti a szervezet védekezőképességét. A talpmasszázs és a légzőgyakorlatok, valamint a szaunázás ellenállóvá tesz a meghűléses betegségekkel szemben

Az emberi szervezet úgy lett megalkotva, hogy sokáig egészségesek maradjunk. A mai rohanó világban, ez nem jön könnyen, a kényelmes élet egyik hátulütője a korunkra jellemző civilizációs betegségek.

Ezek hatásait kivédendő, nekünk is meg kell dolgoznunk az egészségünkért, hogy 10-20 év múlva ne arra panaszkodjunk, hogy „itt fáj, ott fáj”.

Ezért tegyünk minden nap egy kicsit.

Először is, iratkozz fel a hírlevelünkre:

.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszuesegeszsegeselet.blog.hu/api/trackback/id/tr2017927745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása