Hosszúélet Klub

Hosszúélet Klub

Gyűjtögető életmód= egészséges bélflóra

2023. július 28. - GyémántPéter

Folytatjuk az előző blogunkban elkezdett témát. Ha esetleg ezt nem olvastad, itt megteheted.

Az ősembernek a gyűjtögetés volt a meghatározó élelemszerző tevékenysége, mivel biztosabbnak számított, mint a vadászat. Összegyűjtöttek mindent, ami ehetőnek tűnt: terméseket, bogyókat, magokat, gyökereket, leveleket, gombákat, rovarokat.

spices-g7a8796843_1280.jpg

A gyűjtögető életmódból határozottan sok pozitívum származott. Magasfokú intelligenciát igényelt, mivel ismerniük kellett a környező világot, az évszakokat, az időjárást, az ehető növényeket, és hogy mit tegyenek a különféle veszélyhelyezetek esetén.

A gyűjtögetés ma is változatosabb étrendet eredményez.

És ez a változatos étkezés nem csak nekünk okoz örömöt, hanem a bélflóránknak is, mivel ott nagyon sokféle, különböző igényekkel bíró élőlény él. Pontosabban élne, ha lenne mit ennie.

De a modern nyugati stílusú táplálkozás mellett szinte életképtelenek. Manapság a 25 ezer ismert ehető növény közül csupán néhány tucatot fogyasztunk rendszeresen.

Az ősemberek még elismerésre méltó mikrobiommal rendelkeztek, éppen azért, mert sokkal több olyan élelmet fogyasztottak, amely nekünk sosem kerül már az asztalunkra.

Éppen ezért próbáljunk meg minél változatosabb-természetes állapotú, nem feldolgozott-élelmiszert fogyasztani.

Még olyan növények is szóba jöhetnek, amelyek ott élnek a környezetedben, és amelyekre eddig nem is gondoltál:

csalán, gyermekláncfű, tyúkhúr, pásztortáska, madársóska, lándzsás útifű.

Ezeken kívül még számtalan ehető növényt fogyaszthatsz. A legjobb, ha utána nézel ezeknek az interneten.

A családommal az idén ezekkel a növényekkel ismerkedtünk meg közelebbről, és kerültek nyersen az asztalunkra, saláta és smoothie formájában: sarkantyúvirág (levél és virág), rukkola, mángold, mizuna, koriander, kakukkfű, spenót, bazsalikom.

Arra azért feltétlenül figyelni kell, hogy semmit se fogyasszunk el, ami forgalmas út mellett növekedett, mert valószínűleg szennyezett.

Továbbá ne gyűjtögessünk olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel permetezhetnek. És csak olyan növényt, gombát vigyünk a konyhánkba, amelyet minden kétséget kizáróan be tudtunk azonosítani, és biztosak vagyunk benne, hogy ehető.

A másik megoldás-és én is így jártam el-ha saját magunk termelünk ilyen, nem szokványosan ehető növényeket, kertben, balkonládában.

A bélbaktériumaid hálásak lesznek érte :)

Ha hozzád hasonló, hosszú és egészséges életre vágyó csapathoz szeretnél tartozni, a Hosszúélet Klubnál nem találsz jobb helyet!

A Hosszúélet Klubba itt tudsz belépni.

A hosszú és egészséges életről szól írásokat szeretnél olvasni, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

A Facebook oldalunkat itt tudod követni.

Baktériumok vs. vírusok, és a hosszú élet

Dán kutatók 176, száz évnél idősebb japánt vizsgálva megállapították, hogy a hosszú élet titkának kulcsa a belekben élő baktériumok támadására szakosodott vírusok védő hatása lehet.

Sok mozgás, jó táplálkozás, elegendő alvás, kiváló stresszkezelés dohányzás nélkül. Ezek a hosszú élet titkai, de annak ellenére, hogy közismertek, az emberek többsége mégsem él százéves koráig. Valahol tehát mégis lapul még egy titok.

Nézzük, hogy mire jutottak a dán kutatók!

A beleink több milliárd vírus él, amelyek a baktériumokban és baktériumokból élnek,

ibs-gc226c667d_1280.jpg

Mivel több száz féle baktérium él a beleinkben, nagyon sokféle vírus is található itt.

Baktériumokból és vírusokból álló jelentős biológiai sokszínűséget találtak a száz évnél idősebbeknél. A mikrobák sokszínűsége általában egészséges bélflórát jelent.

A kutatók úgy vélik, hogy az egészséges bélflóra védettséget nyújt az idősödés okozta betegségek ellen.

A kutatók nemcsak felismerték a sokszínűséget, hanem fel is térképezték azt, és összevetették a 18–60 évesek bélflórájával. A százévesek beleiben nagyobb sokszínűséget találtak, és látható volt, hogy a vírusok és baktériumok között egyfajta egyensúly alakult ki.

Megállapították, hogy a baktériumokat megtámadó vírusok megerősíthetik a baktériumokat. A japán százévesekben talált vírusok olyan extra génekkel rendelkeztek, amelyek erősítik a baktériumokat. Olyan specifikus molekulák termelődtek általuk, amelyek stabilizálták a bélflórát, és gátolták a gyulladást

A kutatók szerint a bélben élő organizmusok összetétele kívülről könnyen megváltoztatható, elsősorban olyan élelmiszerekkel, amelyek a bélrendszerbe jutva táplálékul szolgálnak ezeknek az organizmusoknak.

Ha pedig sokféle, ilyen, a bélben élő organizmusoknak táplálékul szolgáló élelmet fogyasztunk, akkor ennek megfelelően, változatos ökoszisztémát hozhatunk létre a beleinkben.

Ezzel pedig meghosszabbíthatjuk az életünket.

Tanulság: minél változatosabban étkezzünk, annál sokrétűbb és egészségesebb lesz a bélflóránk, és ezzel együtt mi is.

A következő blogbejegyzésünkben folytatjuk a témát: gyakorlati tanácsokat adunk, mivel tudjuk egészségesebbé enni magunkat.

Ha hozzád hasonló, hosszú és egészséges életre vágyó csapathoz szeretnél tartozni, a Hosszúélet Klubnál nem találsz jobb helyet!

A Hosszúélet Klubba itt tudsz belépni.

A hosszú és egészséges életről szól írásokat szeretnél olvasni, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

A Facebook oldalunkat itt tudod követni.

Neked mennyi agarad van?

Vicces kérdésnek tűnhet a cím, pedig nem az. Mindjárt meglátod. Él a kies Angliában egy 108 éves asszony: Ada Daniel.

Nem fogod elhinni: ő „csak” a 66. legidősebb ember Angliában. Azért, az nem lehet véletlen, hogy ennyi hosszú életű ember él ott …

greyhound-g132d7874b_1280.jpg

Na, de vissza az eredeti történethez! Minden hosszú életet élő embert megkérdeznek arról, hogy mi a hosszú élet titka? A kérdést Ada Daniel sem úszta meg!

Azt válaszolta: annak ellenére, hogy nem született gyermeke, soha sem volt magányos, mert mindig voltak agarai. Egyszerre több is.

Kutatások szerint, a kutyatartásnak rendkívül sok pozitív egészségügyi hozadéka van:

Ha Te is küzdesz a felsorolt problémákkal, fontold meg, hogy kutyát fogsz tartani.

Még az sem muszáj, hogy agár legyen az a kutya:)

 

Ha hozzád hasonló, hosszú és egészséges életre vágyó csapathoz szeretnél tartozni, a Hosszúélet Klubnál nem találsz jobb helyet!

A Hosszúélet Klubba itt tudsz belépni.

A hosszú és egészséges életről szól írásokat szeretnél olvasni, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

A Facebook oldalunkat itt tudod követni.

Hol a legboldogabb élni?

Ki nem szeretne boldogan élni? Ennek a kérdésnek igen is van helye a Hosszúélet Klub blogjában. Ugyan is boldogság nélkül nem érdemes hosszú életet élni. Akárcsak az egészségünk, a boldogságunk is hozzájárul az értelmes és hosszú élethez.

sea-1284368_1280.jpg

Az ENSZ által támogatott tanulmány a jövedelmet, az egészséget, a szabadságot, a nagylelkűséget és a korrupció hiányát értékelte.

Íme a lista, hol a legboldogabbak az emberek:

  1. Finnország,
  2. Dánia,
  3. Izland,
  4. Izrael
  5. Hollandia
  6. Svédország,
  7. Norvégia,
  8. Svájc,
  9. Luxemburg
  10. Új-Zéland

 

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok a 15., Nagy-Britannia a 19., Franciaország pedig a 21. helyen végzett.

Na és Magyarország?

Lehet tippelni!

Itt a válasz: Magyarország az 51. helyen van a listán.

Van még hová fejlődnünk a boldogság terén.

Határozzuk el, hogy teszünk érte, mindenki a saját környezetében. Sokkal boldogabb életet lehetne mindenkinek, ha összefognánk, és együtt elhatároznánk, hogy teszünk azért, hogy boldogabb országban élhessünk.

Igazi win-win megoldás lenne!

Legyél Te is a Hosszúélet Klub közösségének a tagja, hogy együtt, egymást segítve tegyünk azért, hogy egy boldogabb országban éljünk egészséges és hosszú életet!

A Hosszúélet Klubba itt tudsz belépni.

A hosszú és egészséges életről szól írásokat szeretnél olvasni, itt tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

A Facebook oldalunkat itt tudod követni.

Haverok. Buli. Fanta.

Vajon, hogy telik egy örökifjú blues énekes nyara?

2023.június 20-án lett 66 éves Takáts Tamás, a Karthágó és a Takáts Tamás Blues Band

énekese, aki még most is ugyanannyit koncertezik, mint korábban. A nyár harminc éve a munkával telik számára, hiszen ez a fő koncert szezon.

crowd-1056764_1280.jpg

Felmerülhet benned a kérdés: mi keres egy 66 éves „ifjú” ember a Hosszúélet Klub blogjában?

Íme a válasz: Takáts Tamás úgy tervezi, hogy nagyjából százéves korában vonul majd vissza, előbb semmiképpen. Nem véletlenül énekel ugyanis bluest, ez a stílus az érett férfiaknak is jól áll.

A Karthago frontemberét a kora egyáltalán nem zavarja, sokkal inkább örömmel tölti el, hogy újabb évet élhetett boldogságban, egészségben, sok munkával töltve az időt.

A névnapokat egyáltalán nem szokta megünnepelni, ám a születésnapokat annál inkább, mert dicsősségként éli meg az öregedést, hiszen vannak, akik már ezt a kort sem érhették meg. A nap munkával telik, este viszont a feleségével és a gyerekekkel elmennek vacsorázni egy jó helyre.

A nyár harminc éve a munkával telik számára, hiszen ez a fő koncert szezon.

Reméljük, hogy még láthatjuk a 100 éves Takáts Tamást a színpadon énekelni! Már csak azért is, mert ez azt is jelentené, hogy mi is megéltük egészségben a 95 évet!

Számold ki, és írd meg nekünk, hogy Te hány éves leszel, amikor Takáts Tamás betölti a 100 évet!

Iratkozz fel a hírlevelünkre: itt.

Várunk Téged is a Hosszúélet Klub-ba!

Kövess minket a Facebookon is!

Madarat tolláról, embert …. a hűtőszekrényéről. Igen tanulságos!

Sok mindent elmond rólunk, hogy mit rejt a hűtőszekrényünk. Nézzük például Cameron Michelle Diaz, az 50 éves hollywoodi színésznő hűtőszekrényét.

bottles-1868175_1280.jpg

Több mint tíz üveg bor és közel tíz doboz előre elkészített saláta pihen Cameron Diaz hűtőszekrényében, és úgy tűnik, a színésznő mást nem is tart otthon. Diaz egy ételforgalmazó cég felkérésére készítette el kedvenc salátáját, amelyhez csak fehérbort iszik.

A színésznő egy ételforgalmazó céggel együttműködve alkotta meg a számára tökéletes összetételű salátát, amelyhez elmondása szerint kiválóan passzol egy üveg Sauvignon Blanc is.

„Nyaranta mindig valami olyan ételre vágyom, ami friss és egyszerű. Nagyon szeretem a jól elkészített salátákat” – magyarázta Diaz.

Figyelj! Nem bonyolult, Te is egyszerűen elkészítheted azt a salátát, amire Cameron Diaz esküszik. És akkor már csak a 10 üveg fehérbort kell beszerezned, hogy Te is a hollywoodi álom életet élhesd:

A színésznőről elnevezett Cameron Summer Crunch salátatának ezek az összetevői:

  • zöldsaláta,
  • édes-csípős mangósaláta,
  • borsó,
  • sárgarépa,
  • uborka,
  • friss fűszernövények
  • avokádószeletek
  • puffasztott rizsszeletek
  • kandírozott (cukrozott) kesudió is.

Ez egy jó kis saláta, egyedül a kandírozott kesudió furcsa nekem.

Minden esetre, most már tudom, hogy miért mosolyog mindig a fotókon Cameron Diaz. Nem, nem a 10 üveg tartalék bor miatt, hanem mert ilyen finom salátákat eszik.

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt.

Várunk a Facebook csoportunkba is.

Várunk Téged is a Hosszúélet Klubban, ahol egymást segítve teszünk azért, hogy hosszú és boldog életet éljünk egészségesen.

A Hosszúélet Klubba, itt tudsz jelentkezni.

 

Barátsággal:

Dr. Sefcsik Judit és Gyémánt Péter

Az idei évhez képest 420 milliárd forinttal fordít majd többet az állam egészségügyre 2024-ben

Egy kérdéssel kezdenénk! Hogyan harcolhatunk a leghatékonyabban közlekedési balesetek ellen

  • Legyen gyors mentőhálózatunk,
  • A közlekedési balesetek sérültjeit modern kortermekben helyezzük el.

Vagy pedig:

  • Tanítsuk meg az embereket biztonságosan közlekedni
  • Fejlesszük az egyes gépjárművek baleset- védelmi felszereltségét

 stethoscope-g652003603_1280.jpg

Szeretnénk leszögezni, hogy minden, fent felsorolt elemre szükség van.

De, kezdjük az elején a védekezést, először is, tegyünk azért, hogy meg se történjen a baleset!

Minden más, ezek után jön.

Mindez arról jutott eszembe, hogy olvastam ma egy cikket arról, hogy jövőre mennyivel több pénzt fordítanak az egészségügyre, mindannyiunk adóforintjaiból (420 milliárd forinttal).

A politikusoknak szalagokat kell átvágniuk, kórházakat, rendelőket kell átadniuk. Ezzel a tevékenységükkel bekerülnek a híradásokba, tapsolhatunk nekik, hogy megint kaptunk valamit, biztonságban van az egészségügyi ellátásunk.

Azt, hogy sokkal jobban megtérülne az egészséges életmódra törekvés/nevelés, ezt támogatva államilag, mindannyian többre mennénk, az egy mellékes dolog. Azzal nem lehet villogni, hogy néhány ezer emberrel kevesebben vették igénybe az állami egészségügyet.

Fontos lenne az egészségünk kapcsán a felvilágosítás, annak tudatosítása, hogy mindenki a saját egészségéért felel.

Sokat segítene, ha az egészséges élelmiszereket csökkentett ÁFA-val vásárolhatnánk meg. Ha az edzőtermek látogatásához és sportszerek vásárlásához mindenki kedvezményt kaphatna. Abban az esetben, ha valakinek csökkenne a túlsúlya, vérnyomása, vagy rendszeresen sportolna, az miért ne kaphatna járulék kedvezményt?

Ha az állam arra áldozna, azt propagálná, hogy mennyivel boldogabb, hosszabb és értelmesebb életet élhetünk, ha egészségesek vagyunk. És azt, hogy ez egyedül rajtunk múlik. Nem az államon, nem a pénzen. Hanem egyedül rajtunk.

Mindenki jobban járna az egészséges életmód támogatásával, mind az állam, mind az egyes (boldog és egészséges) állampolgárok.

Persze, szüksége van a modern, jól működő egészségügyi ellátó rendszerre is. Csak az ellátórendszer is jobban működhetne, ha kevesebben és kevesebbszer vennénk azt igénybe.

Ha mindezzel egyetértesz, várunk Téged is a Hosszúélet Klubban, ahol egymást segítve teszünk azért, hogy hosszú és boldog életet éljünk egészségesen.

Várunk Téged is a Hosszúélet Klubba, itt tudsz jelentkezni.

 

Barátsággal:

Dr. Sefcsik Judit és Gyémánt Péter

Hosszúélet Klub

Biztosan találkoztál vele: az előző blogbejegyzésünkben jelentettük be a Hosszúélet Klub indítást.

Ha esetleg elkerülte ez a hír a figyelmedet: azoknak hoztuk létre a Hosszúélet Klub közösségét, akik nem csak várják a hosszú élet csodáját, hanem hajlandók tenni is ezért.

christmas-gf5f2fbbfe_1920.jpg

Ha Te is ilyen ember vagy, köztünk a helyed! Regisztrálj Te is, ma még akár 60%-os kedvezménnyel a Hosszúélet Klub első kihívására: kattints.

Röviden az első kihívásunkról: a szokásaink meghatározzák az életünket. Egészséges életet csak akkor élhetünk, ha egészséges szokásaink vannak.

Szerintem, a fentiekkel Te is egyet értesz.

De, a szokásainkon nem könnyű változtatni. Illetve, úgy nem könnyű ez, hogy tartósan meg is maradjanak az újonnan kialakított szokásaink.

Aki próbálta már, az tudja, hogy a kezdeti lelkesedés után, általában leállunk az új, egészséges szokásaink alkalmazásával.

A most induló kihívásunk abban segít a résztvevőknek, hogy sikerüljön tartósan kialakítani az egészséges szokásokat.

Ezek a szokások pedig az egészséges élethez vezetnek, amely a hosszú és boldog élet meghatározó tényezője.

A 90 napos kihívás anyagát úgy állítottuk össze, hogy felhasználtuk azt a tudást, amelyet a szokások kialakításával, és tartós rögzülésével foglalkozó kutatók megalkottak az elmúlt 70-évben.

Itt tudsz regisztrálni ma még akár 60%-os kedvezménnyel „Hosszúélet Klub 90 napos szokásátalakító kihívására”: kattints.

 

Barátsággal:

Dr. Sefcsik Judit és Gyémánt Péter

 

Ui.: kutatások szerint, ha úgy próbáljuk meg tartósan kialakítani az új szokásainkat, hogy egy támogató közösség áll mellettünk, 93%-kal több esélyünk lesz a sikerre, mintha egyedül próbálkoznánk.

Ui.ui.: ilyen támogató közösségre lelhetsz a Hosszúélet Kluban. Itt tudsz regisztrálni ma még akár 60%-os kedvezménnyel „Hosszúélet Klub 90 napos szokásátalakító kihívására”: kattints.

Meghalt a király, éljen a király!

Egy évvel ezelőtt kezdtük el a Hosszú és egészséges élet blogunkat. Igyekeztünk a lehető legérdekesebb és leghasznosabb információkkal ellátni blogunk olvasóit, az egészséges és hosszú élet témájában.

board-gda69de2aa_1920.jpg

Mostantól tovább lépünk, méghozzá olyan formában, hogy ezentúl ne csak passzívan olvassátok a blogunkat, hanem Ti magatok is aktívan tegyetek a saját egészségetekért, és azért, hogy hosszú életet éljetek.

Nektek hoztuk létre a Hosszúélet Klubbot, amely olyanok közössége, akik nem csak várják a hosszú élet csodáját, hanem hajlandók tenni is ezért.

Ha Te is komolyan gondolod, hogy hosszú és egészséges életet fogsz élni, és tenni is hajlandó vagy érte, akkor köztünk a helyed!

Azonnal indul a Hosszúélet Klub 90 napos szokásátalakító kihívása, regisztrálj Te is: Itt.

A blogunk is folytatódik, csak a neve változik, az eddigi név helyett: Hosszúélet Klubra.

Remélem, hogy továbbra is blogunk olvasója maradsz, mi pedig igyekszünk rászolgálni a bizalmadra!

Várunk tehát a a Hosszúélet Klub 90 napos szokásátalakító kihívására, regisztrálj Te is: Itt.

 

Barátsággal:

Dr. Sefcsik Judit és Gyémánt Péter

Fontos: Honnan tudjuk, hogy elegendő mennyiségű és minőségű az alvásunk?

Folytatjuk a minőségi alvásról szóló ismertetőnket. Ha esetleg nem olvastad az alvás témájáról szóló előző blogunkat, itt tudod elolvasni: itt.

girl-g7f97879f4_1920.jpg

A napi 6 óránál kevesebb alvás az alábbi betegségekre tesz hajlamossá:

  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • cukorbetegség
  • elhízás

Szép kis felsorolás! Ebből láthatjuk, hogy milyen fontos tudnunk, hogy elegendő mennyiségű és minőségű az alvásunk.

A jó alvás szempontjából ezek a legfontosabb tényezők:

  1. könnyű elalvás
  2. ébredés nélküli éjszakák
  3. hét-nyolc óra alvás
  4. kipihent ébredés
  5. altatószerek mellőzése

Figyelj! Most jön a lényeg. Amerikában 172.000 ember alvási szokásait elemezték a fentiek alapján. Négy év után az alábbiakat állapították meg:

A nulla vagy egy kedvező alvási tényezővel rendelkező egyénekkel összehasonlítva azok akik mind az öt tényezővel rendelkeztek,

  • 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból,
  • 21 százalékkal kisebb valószínűséggel szív- és érrendszeri betegségben,
  • 19 százalékkal kisebb valószínűséggel rákban,
  • 40 százalékkal kisebb valószínűséggel szívbetegségtől vagy rákbetegségtől eltérő okokból

Tanulság: igyekezzetek, hogy a fenti öt kritériumból minél több vonatkozzon rátok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt.

Várunk a Facebook csoportunkba is.

süti beállítások módosítása